Rýchle dodanie
Profesionálne poradenstvo
40 dní na vrátenie! Len u nás!
Doprava zdarma od 30 €, do 29 kg objednávky

Život s malým alebo miniatúrnym psom - ako sa starať o najmenšie domáce zvieratá?

Príklady malých plemien psov

Mnohé plemená našich psích priateľov boli špeciálne vyšľachtené tak, aby boli čo najmenšie. Termín miniatúrny pes sa vo všeobecnosti používa na označenie tých štvornožcov, ktorých telesná hmotnosť je menšia ako 10 kg a výška v kohútiku menšia ako 40 cm. FCI (Fédération Cynologique Internationale) však rozlišuje plemená, ktoré sú podľa názvu miniatúrne a mali by spĺňať požiadavky opísané v štandardoch plemien. Mnoho pseudošľachtiteľov sa snaží predávať miniatúrne plemená, ktoré v skutočnosti neexistujú.


Aké sú malé plemená psov?

Medzi najobľúbenejšie miniatúrne psy patria:

Bichon Frise,

bolonský palácový psík,

čivava,

drsnosrstý a krátkosrstý foxteriér,

trpasličí jazvečík,

Jack Russell teriér,

maltézsky palácový psík,

papillon,

pekinéz,

pomaranče,

miniatúrny pudel a toy pudel,

Shih Tzu,

miniatúrny knírač,

jorkšírsky teriér.


Prechádzky so psami malých plemien

Psy malých plemien predstavujú veľkú výzvu. Miniatúrni štvornožci majú veľa individuálnych potrieb, na ktoré musíme denne myslieť.


Vzhľadom na ich menšie telo sú určite náchylnejšie na prehriatie alebo prechladnutie. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité prispôsobiť dĺžku a načasovanie prechádzok poveternostným podmienkam. Počas horúcich dní by ste sa mali vyhýbať miestam na plnom slnku a počas chladných dní vybavte svojho psa teplým oblečením a zdržte sa dlhých výletov v chlade.


Osobitnú pozornosť treba venovať aj potenciálnym nebezpečenstvám z okolia, ako sú veľké psy, rušné cesty alebo dravce (je známe, že malé psy sa stali obeťou sokolov alebo iných väčších vtákov). Preto je dobré mať svojho domáceho miláčika vždy pod kontrolou na vodítku.


Psy malých plemien boli často vycvičené na lov. Z tohto dôvodu môžu mať tendenciu reagovať agresívne na iné psy a ľudí. Je dôležité, aby sme nášho štvornohého miláčika od prvých týždňov správne socializovali s prostredím a zvykali ho na okolie.


Ako pripravíte svoj domov na malého psa?

V prvom rade zaistite jeho bezpečnosť. Malé psy majú tendenciu vnikať do všetkých zákutí a nájsť veci, ktoré boli roky pod skriňou a dávno sa na ne zabudlo. V takýchto prípadoch nie je ťažké, aby nastala situácia, keď váš psík nájde predmet, ktorý rozhodne nie je určený na konzumáciu.


Preto sa snažte upratať všetky káble, chemikálie, rastliny, ktoré sú pre domáce zvieratá jedovaté, a drobné predmety, ktoré by váš pes mohol skonzumovať. Ušetríte si tým veľa stresu a vášmu domácemu miláčikovi veľa zdravotných problémov.


Aby sa vášmu domácemu miláčikovi dobre začalo, je dobré pripraviť vhodné podložky. Budete potrebovať misky na vodu a jedlo, pelech, hračky, obojok/ postroj a vodítko. Uistite sa, že tieto doplnky sú vhodné pre plemeno a veľkosť vášho psa.


Dom by mal byť riadne zabezpečený, aby váš domáci miláčik nemohol utiecť. Uistite sa, že plot je vysoký a že v ňom nie sú diery, cez ktoré by sa váš pes mohol pretlačiť. V paneláku musíte venovať pozornosť balkónu - najmä ak je zasklený - batoľa by sa mohlo zachytiť medzi mrežami alebo vyskočiť.


Psy malých plemien si vyžadujú častú starostlivosť a čistenie, najmä ak majú dlhú srsť. Zvážte preto nákup vhodných výrobkov, ako sú šampóny a kefy.


Ako sa staráte o zdravie psa malého plemena?

Mnohé psy malých plemien môžu mať špecifické zdravotné problémy v dôsledku ich chovu a dosiahnutia vlastností, ktoré sú žiaduce pre vzhľad plemena, ale nemusia byť dobré z hľadiska výkonu. Tieto príznaky môžu zahŕňať:

dýchacie problémy - najmä u brachycefalických plemien,

kolaps priedušnice,

vykĺbenie kolenných kĺbov,

degeneratívne ochorenie chlopní,

kožné ochorenia.

Preto je dôležité psa pravidelne vyšetrovať a dávať pozor na akékoľvek príznaky ochorenia alebo nepohodlia, ktoré si môžu vyžadovať veterinárnu pomoc.


Napriek mnohým problémom, s ktorými sa stretávajú, môžu psy malých plemien žiť oveľa dlhšie ako ich väčší priatelia. V skutočnosti sú to práve oni, ktorí lámu rekordy v dĺžke psieho života, pričom mnohí z nich sa môžu so svojimi opatrovateľmi dožiť približne 20 rokov.


Ako by sme mali kŕmiť psy malých plemien?

Rozdeľte si dennú porciu jedla na niekoľko jedál. Ako už vieme - psy miniatúrnych plemien majú oveľa menšie žalúdky, ktoré pojmú oveľa menšiu porciu potravy. Napriek zdaniu dokážu malé psy prijať oveľa viac, ako by sme si mohli myslieť. To môže viesť k hnačke, zvracaniu alebo tráviacim problémom. Preto sa odporúča rozdeliť kŕmnu dávku až na tri alebo štyri jedlá denne.


Suché alebo mokré krmivo?

Suché aj mokré krmivo môže byť pre nášho domáceho miláčika dobrou voľbou. Stojí však za to venovať pozornosť zloženiu kupovaného výrobku. Podiel bielkovín by sa mal pohybovať okolo 25 % a tukov okolo 15 %. Dôležité je aj to, aby sa v zložení nachádzali výživové doplnky - psy potrebujú aj zdroje vitamínov a niektorých prvkov, preto je dobrý výrobok okrem iného obohatený o vitamín A, D3, E.


Aké by malo byť suché krmivo pre psa malého plemena?

Na trhu je široká ponuka suchých krmív pre psov. Nie všetky sú však vhodné pre malé a trpasličie plemená.


Veľký význam má veľkosť granúl. Na rozdiel od väčších psov môžu mať naši malí priatelia problémy s veľkými granulami. Dobrým riešením je krmivo našej vlastnej značky Dr. Huggy, ktoré je k dispozícii vo veľkostiach granúl 4 mm alebo 8 mm, takže ho môžete prispôsobiť potrebám vášho domáceho maznáčika.


Veľkú úlohu zohráva aj dátum spotreby krmiva a zachovanie jeho kvality po otvorení obalu. Ak nášmu dvojkilovému jorkšírovi kúpime niekoľkokilové vrecko krmiva, bude ho jesť niekoľko mesiacov. Na suchom, tienistom a relatívne chladnom mieste vydrží štandardné krmivo uložené vo vzduchotesnej nádobe maximálne niekoľko týždňov. Preto sa odporúča vybrať nádobu takej veľkosti, aby sa krmivo po otvorení nepokazilo. Riešením tohto problému je ponuka niekoľkých objemových variantov - Dr. Huggy ponúka tri - 100 g, 2 kg a 6 kg.


Výber krmiva pre miniatúrneho psa by sa mal uskutočniť podľa potrieb a preferencií nášho domáceho miláčika a odporúčaní veterinárneho lekára.


Dobrá príručka starostlivosti o psy malých plemien - zhrnutie

Aby sa náš domáci miláčik tešil výbornému zdraviu, mali by sme mať vždy na pamäti, že je oveľa náročnejší, než by sa mohlo zdať.


Jedným z najdôležitejších aspektov je uspokojovanie výživových potrieb nášho spoločníka. Ak ho kŕmime suchým krmivom, mali by sme pamätať na správnu veľkosť granúl, čerstvosť výrobku, niekoľko jedál denne a vyváženú stravu.


V prípade akýchkoľvek obáv - zdravotných aj behaviorálnych - je vhodné poradiť sa s odborníkom - buď lekárom, alebo behavioristom.

Komentáre

Produkt zatiaľ nemá žiadne recenzie. Pridať prvý názor

Nový príspevok